Türk Mühendislerden Yakıt Tasarrufu Sağlayan Sistem

Devimsel Teknoloji Genel Müdürü Ersin Arslan ve 5 mühendis arkadaşı tarafından Kocaeli’nde yürütülen ve araçlarda yüzde 30’a kadar yakıt tasarrufu sağlayan projenin test aşaması başarıyla sonuçlandı. Fren sebebiyle kaybolan enerjiyi sisteme geri kazandırmayı hedefleyen proje Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor.
























Hidrojen enerjili otomobil, güneş enerjisiyle çalışan otomobil ve tekne gibi projeleri de yürüten ekip, önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayan bu projenin üretimini bir yıl içinde yapmayı planlıyor. Hem elektrikli hem içten yanmalı motora sahip araçlarda kullanılabilecek teknolojide tasarruf oranı aracın ağırlığı, hacmi, durma sayısı gibi birçok etkene bağlı olarak değişecek.

İlk olarak minibüs üzerinde uygulanan ve 3 adet deneme üretimi olan sistemin birinci hedefi şehir içinde dolmuş ve yarım otobüs gibi toplu taşıma araçlarında yüksek olan yakıt masraflarını düşürmek. Sonrasında tüm diğer araç tiplerine uygulanabilecek sistem motor aksamına yakın bir noktaya monte edilen bir parça ve aracın herhangi bir yerine yerleştirilebilecek olan ikinci bir modülden oluşuyor. Sistemin ortalama ağırlığı 15 kilogram olmakla beraber araçtan araca bu ağırlığın değişebileceği belirtiliyor.

3 ay gibi bir zamanda kendini amorti edebilecek bu sistemin yaklaşık 10 yıllık bir ömrü olması bekleniyor. Sistemin uzun vadede çevreye ve kullanıcılarına sağlayacağı avantajları ise daha az konrbondioksit salınımıyla hava kirliliğinin azaltılması, daha az fren kullanımı sayesinde balata ömrünün artması, motor yükünün azalmasıyla motor ömrünün arttırılması şeklinde sıralanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder