Dizel Motorlu Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son yıllarda artan benzin fiyatları ile birlikte dizel motorlu araç satışlarında büyük bir artış olmuştur. Buna istinaden dizel motorlu araç almak isteyenler için kısa birkaç bilgi verelim.

Dizel Motorlu Araçların Ömrü Ne Kadardır?


Eğer dizel motora sahip araç, dikkatli kullanılır ve bakımı da düzenli olarak yapılırsa, benzinli araçlardan daha uzun bir ömre sahip olur. İyi bakılan dizel motorlu araçlar 300.000 – 400.000 km yol yapabilirler. Dizel motorlu ağır araçlar iyi bakıldıkları takdirde 1.000.000 km’ye kadar yol yapabilirler.
Buna bağlı olarak eğer ikinci el bir dizel motorlu araç satın alınacaksa, bakım ve kontrollerinin düzenli yapılıp yapılmadığına bakmak gereklidir.

Dizel Araç Kullanılırken Dikkate Alınması Gereken Hususlar Nelerdir?


          Dizel motorlu araçlar mekanik aksam içerisinde buji (ateşleme sistemi) bulundurmazlar. Bu yüzden dizel motorlu araçlar çalıştırılırken öncelikle kontak yarıya kadar çevrilerek beklenmeli, uyarı ışıkları söndükten sonra araç çalıştırılmalıdır. Motor yeteri kadar ısındığında uyarı ışıkları sönecektir. Uyarı ışıkları söndükten ve motor çalıştırıldıktan sonra da 1 dk. kadar beklenmeli ve aracın öyle hareket ettirilmesi tavsiye edilir. Bu tavsiye, motor her ne kadar çalışacak kadar ısınmış olsa da, harekete geçecek kadar ısınmış olması içindir. Çok soğuk havalarda bu süre 2 – 3 dakikaya kadar çıkarılabilir.

 Ayrıca dizel motorlu araç stop edilmeden önce de 1 dakika kadar beklenmesi tavsiye edilir. Eğer uzun yoldan gelinmişse, bu süre 2 – 3 dakikaya kadar uzatılabilir.

 10.000 km.’de bir, araçta yağ değişimi yapılmalıdır. Yağ değişimi yapılırken yağ filtresi ile motor filtresi de değiştirilmelidir

 Dizel Motorların Çeşitleri Nelerdir?

Dizel motorlar daha çok yakıt tasarrufu ve yüksek verim alabilecek şekilde tasarlanmaya çalışılırlar. Son yıllarda benzin fiyatlarının artmasıyla birlikte popüler hale gelen dizel araçların motorları da kendi içlerinde birçok çeşide ayrılmaktadırlar. Şimdi bunlardan en önemlilerini inceleyelim.

TDI Motor Nedir?
 
Turbocharge Direct Injection (TDI), Türkçe olarak, turbo beslemeli direk enjeksiyonlu dizel motor anlamına gelir. Yüksek verimlilik, çevreci ve yakıt tasarrufu gibi özellikleri öne çıkan bir motor tipidir. En fazla Wolksvagen ve Audi bu motor tipini kullanır.
Araç içerisindeki dizel motora, dizel yakıttan gelen enerjinin üzerinde bir de turbo enerjisi verildiğinden dolayı “turbo beslemeli” denilmektedir. Turbo düzeneği, egzoz içerisinden geçen akımı tribünler yardımıyla alarak enerjiye çevirir ve bu enerjiyi motora aktarır.

CDTI Motor Nedir?

Common-Rail Direct Turbo Injection (CDTI) olarak adlandırılan bu dizel motorun en önemli özelliği düşük tork (daha az dönme gücü diyebiliriz) olması yanında, araç içerisinde daha uzun tork çizgisi bulunması nedeniyle tork gücü arttırılır. Bu sayede düşük güçlerle bile yüksek verim sağlanır.

HDI Motor Nedir?
 
High Pressure Direct Injection (HDI) olarak bilinen bu motorlar, Türkçe olarak yüksek basınçlı direk enjeksiyonlu dizel motorlar olarak çevrilebilir. Bu motorlar da tıpkı TDI motorlar gibi çevrecidir. Siyah dumandan ziyade daha açık renk bir duman püskürtür.

HDI motorlar
, dizel yakıttan çıkan enerjinin özel bir sistem aracılığıyla, yüksek basınçla direk olarak motor içerisinde verilmesiyle çalışırlar. Bu yüksek basınç, 1800 bara kadar çıkabilmektedir. Bu yüzden daha az yakıtla daha fazla güç üretilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder